Przepis na klopsy smażone 📖

Oto prosty przepis na pyszne klopsy smażone:

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużym misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i jajko.
2. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz.
3. Wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Uformuj małe klopsy, wielkości kulki pingpongowej.
5. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
6. Dodaj klopsy do gorącego oleju i smaż je z każdej strony, aż stanie się złociste i dobrze przypieczone. Może to zająć około 10-12 minut.
7. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
8. Podawaj klopsy smażone na gorąco, jako danie główne, z ziemniakami lub ryżem oraz ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

klopsy mielone
klopsy mięsne
ostre klopsy
gotowane klopsy
klopsy slaskie