Przepis na kluski lane z mlekiem 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- mleko do podlewu
- cukier do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Do zetrzyanych ziemniaków dodaj jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Na dużą patelnię wlej mleko (tak, aby pokrywało dno) i rozgrzej je na średnim ogniu.
4. Gdy mleko zacznie się gotować, z pomocą łyżki nabieraj porcje masy ziemniaczanej i zanurzaj je w gorącym mleku.
5. Kluski gotuj na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
6. Wyjęte kluski układaj na talerzu i posyp cukrem (opcjonalnie).
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całą masę ziemniaczaną.
8. Kluski lane z mlekiem można podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

lane kluski na wodzie
lane kluski bez jajek
lane kluski ciasto
lane kluski do pomidorowej
kluski lane w rosole