Przepis na kluski leniwe 4 osoby 📖
Składniki:- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu gotuj wodę z odrobiną soli.
2. W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, mąkę, cukier i szczyptę soli.
3. Dokładnie zagnieć ciasto, aż składniki się dobrze połączą.
4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni.
5. Z ciasta formuj małe kluski o kształcie prostokątów.
6. Delikatnie wrzucaj kluski do gotującej się wody.
7. Gotuj kluski przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij kluski z wrzącej wody i odcedź.
9. W małej rondelku rozpuść masło.
10. Usmaż kluski na małym ogniu przez 1-2 minuty, mieszając delikatnie, aby się nie przypaliły.
11. Podawaj kluski leniwe na ciepło, polane roztopionym masłem.
Smacznego!