Przepis na kluski leniwe 4 osoby 📖

Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu gotuj wodę z odrobiną soli.
2. W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, mąkę, cukier i szczyptę soli.
3. Dokładnie zagnieć ciasto, aż składniki się dobrze połączą.
4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni.
5. Z ciasta formuj małe kluski o kształcie prostokątów.
6. Delikatnie wrzucaj kluski do gotującej się wody.
7. Gotuj kluski przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij kluski z wrzącej wody i odcedź.
9. W małej rondelku rozpuść masło.
10. Usmaż kluski na małym ogniu przez 1-2 minuty, mieszając delikatnie, aby się nie przypaliły.
11. Podawaj kluski leniwe na ciepło, polane roztopionym masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski leniwe
leniwe kluski
kluski leniwe fit
na kluski leniwe
kluski leniwe na ostro