Przepis na kluski leniwe kładzione 📖
Składniki:- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier i sól.
2. Stopniowo dodawaj mąkę do masy z twarogu, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
3. Gotując wodę w garnku, dodaj do niej łyżkę soli.
4. Na podsypaną mąką powierzchnię rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 cm.
5. Wytnij kawałki ciasta w kształcie prostokątów lub rombów.
6. Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij kluski z wody, odcedź je i przełóż do naczynia.
8. Na maśle podsmaż kluski z każdej strony na złoty kolor.
9. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem, śmietaną lub sosem owocowym.
Smacznego!