Przepis na kluski leniwe kładzione 📖

Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier i sól.
2. Stopniowo dodawaj mąkę do masy z twarogu, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
3. Gotując wodę w garnku, dodaj do niej łyżkę soli.
4. Na podsypaną mąką powierzchnię rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 cm.
5. Wytnij kawałki ciasta w kształcie prostokątów lub rombów.
6. Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij kluski z wody, odcedź je i przełóż do naczynia.
8. Na maśle podsmaż kluski z każdej strony na złoty kolor.
9. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem, śmietaną lub sosem owocowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski kladzione
kluski ziemniaczane kładzione łyżką
szare kluski ziemniaczane kładzione
pomysł na szybki obiad kluski kładzione
kluski leniwe fit