Przepis na kluski leniwe na wodzie 📖
Przepis na kluski leniwe na wodzie jest prosty i łatwy do wykonania. Oto, jak możesz je przygotować:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier do posypania (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Mieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
2. Następnie odłóż na bok ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie, przygotuj garnuszek z osolonym wrzątkiem. Pamiętaj, że kluski będą się rozrastać podczas gotowania, dlatego musisz wybrać odpowiedni rozmiar garnka.
4. Po odczekaniu czasu zgarnij łyżką niewielkie porcje ciasta i wrzuć je do gotującej się wody. Możesz formować kluski za pomocą drugiej łyżki lub rąk, zwilżając je w wodzie, aby ciasto nie przyklejało się.
5. Gotuj kluski leniwe na małym ogniu przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię i będą pływać.
6. Wyjmij kluski z wody za pomocą cedzaka lub szumowiny i odłóż je na talerz.
7. Jeśli chcesz, możesz posypać kluski leniwe cukrem i polać stopionym masłem.
Kluski leniwe na wodzie są gotowe do podania! Możesz cieszyć się nimi jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosu śmietanowego lub owoców. Smacznego!