Przepis na kluski leniwe serem 📖
Przepis na kluski leniwe serem:Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 szklanka mąki
- 1 szczypta soli
- Masło do podsmażenia
1. W dużej misce umieść twaróg i rozgnieć go widelcem lub przetrzyj przez sito.
2. Dodaj do twarogu jajka, cukier, wanilię i sól. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto za pomocą łyżki, aż do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Nie należy mieszać zbyt długo, aby kluski nie stały się twarde.
4. Gotuj wodę w garnku i dodaj do niej szczyptę soli.
5. Na blaszce lub desce posypanej mąką uformuj kulkę z ciasta, a następnie przewal ją w dłoniach, tworząc wałeczek o średnicy około 2 cm.
6. Odłamaj niewielkie kawałki z wałeczka, około 2-3 cm długości, i uformuj z nich małe kluski w kształcie podłużnych owalów.
7. Wrzucaj kluski do gotującej się wody partiami, zachowując odpowiednią odległość między nimi, aby się nie sklejały.
8. Kluski gotują się przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do miski.
9. W osobnym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj gotowe kluski leniwe i smaż je przez kilka minut, delikatnie mieszając, aby się zarumieniły.
10. Podawaj kluski leniwe serem od razu, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Smacznego!