Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i serem 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 200 g sera (np. żółtego)
- 3 łyżki masła
- sól

Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, ostudź i przetrzyj przez tarkę na dużych oczkach.

2. W dużej misce połącz ziemniaki z jajkiem, dodaj szklankę mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Na stolnicy posyp resztę mąki, wyłóż na nią ciasto ziemniaczane i zagnieć je przez kilka minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.

4. Gotowe ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich wałki o grubości około 2 cm. Następnie pokrój wałki na kawałki o długości około 2 cm.

5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej porcje klusek leniwych i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię.

6. Wyjątkowo delikatnie przekładaj ugotowane kluski na talerz lub półmisek.

7. Na patelni rozpuść masło i podsmaż kluski leniwe z każdej strony, aż lekko się zarumienią.

8. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim podsmażone kluski leniwe.

9. Podawaj od razu, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski leniwe z serem i ziemniakami
leniwe kluski z serem i ziemniakami
kluski leniwe z ziemniakami
leniwe z ziemniakami i serem
leniwe z serem i ziemniakami