Przepis na yorkshire pudding z czym podawać 📖
Przepis na Yorkshire pudding jest dosyć prosty:Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 175 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Wlej olej roślinny do podłużnej formy na blasze i rozprowadź równomiernie na dnie.
5. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 220°C i podgrzewaj przez 5 minut.
6. Po upływie 5 minut wyjmij formę z piekarnika i szybko wlej ciasto do formy.
7. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż pudding będzie złocisty i wypukły.
8. Wyjmij z piekarnika i od razu podawaj.
Yorkshire pudding najlepiej podawać jako dodatek do pieczeni, z sosem zaprawianym z pieczeni lub z sosem cebulowym. Można go też podać z warzywami i sosem pieczeniowym. Smacznego!