Przepis na kopytka z czym podawać 📖

Przepis na kopytka:

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
2. Ostudzone ziemniaki zgnieć w misce za pomocą tłuczka lub widelca, aż powstanie gładka masa bez grudek.
3. Dodaj jajko, sól i połowę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą mąkę stopniowo, mieszając jednocześnie.
4. Gdy ciasto zaczną się formować kopytka, wyłóż je na stolnicę lub blat, posypany mąką.
5. Podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokrój wałek na mniejsze kawałki, długości około 4 cm.
6. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Powinny to zająć około 5-8 minut. Odcedź.
7. Podawaj kopytka od razu, np. na talerzach z dodatkiem ulubionego sosu, np. grzybowego, pomidorowego czy śmietanowego. Możesz również podać je z posypanymi świeżymi ziołami, startym serem lub boczkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek z czym podawać
pulpety z czym podawać
frytki z czym podawać
yorkshire pudding z czym podawać
kluski leniwe z czym podawać