Przepis na kluski leniwe z twarogiem 📖
Składniki:- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- Cukier puder (opcjonalnie, do posypania)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, mąkę, cukier, sól i rozpuszczone masło.
2. Wyrób ciasto, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
3. W garnku zagotuj osolony wodę.
4. Z ciasta formuj małe, okrągłe kulki (o średnicy około 2 cm) i wrzucaj je do gotującej się wody.
5. Gotuj kulki przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
6. Wyławiaj kluski łyżką cedzakową i układaj na półmisku.
7. Możesz podawać kluski leniwe od razu posypane cukrem pudrem, lub polane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!