Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 📖

Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- masło do smażenia
- cukier do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
2. Rozgnieć ugotowane ziemniaki na puree.
3. Wymieszaj puree z twarogiem i jajkiem.
4. Do powstałej masy dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto. Można dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
5. Ciasto podziel na kilka części i na stolnicy uformuj wałki o grubości około 2 cm.
6. Wałki pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm.
7. Ugotuj posiekane kawałki ciasta w osolonej wrzącej wodzie. Pierogi będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
8. Wyjmij pierogi z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw na talerz.
9. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pierogi leniwe na złocisty kolor.
10. Podawaj pierogi leniwe posypane cukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami
leniwe pierogi z twarogiem
leniwe pierogi z ziemniakami
kopytka z twarogiem i ziemniakami
leniwe z twarogiem