Przepis na leniwe z twarogiem 📖
Składniki:- 500g twarogu
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 3 łyżki tartej bułki
- masło do smażenia
Wykonanie:
1. W większej misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Na spód garnka wysyp trochę tartej bułki.
3. Z powstałej masy formuj małe okrągłe kluski (o średnicy około 3-4 cm) i obtaczaj w tartej bułce.
4. Na patelni rozgrzej masło. Umieść na niej leniwe i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć je partiami, aby nie przeciążyć patelni.
5. Gotowe leniwe z twarogiem wyłóż na talerz i podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem.
Smacznego!