Przepis na pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami 📖

Składniki:
- 500g twarogu
- 500g ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. W międzyczasie przełóż twaróg do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem.
3. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel na tarce o drobnych oczkach.
4. Połącz ze sobą twaróg, ziemniaki, jajka, mąkę, sól i cukier w dużej misce. Wyrob ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
5. Za pomocą dwóch łyżek formuj małe kulki z ciasta i wrzucaj je do gotującej się, osolonej wody. Gotuj pierogi około 3-4 minuty, aż wyrosną i wypłyną na powierzchnię.
6. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz. Polać roztopionym masłem i podawać od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem
leniwe pierogi z twarogiem
leniwe pierogi z ziemniakami
kopytka z twarogiem i ziemniakami
leniwe z twarogiem