Przepis na kolacje bez glutenu 📖

Oto przepis na pyszną kolację bez glutenu:

Pikantne krewetki z grillowanym ananasem i salsą mango

Składniki:
- 400 g krewetek, obranych ze skorupki i oczyszczonych
- 1 świeży ananas, pokrojony na plasterki
- 1 duża mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj pokrojone mango, posiekaną cebulę, papryczkę chili, sok z limonki, posiekany koperek (lub natkę pietruszki) oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Ta mieszanka będzie salsą mango.

2. Rozgrzej grill do średniej temperatury. Nasmaruj plastry ananasa łyżką oliwy z oliwek.

3. Grilluj plastry ananasa przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się skarmelizują. Następnie wyjmij je z grilla i odłóż na bok.

4. Teraz czas na krewetki! Nałóż krewetki na grill (lub grillowany patyk) i grilluj je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i dobrze ugotowane.

5. Podawaj grillowane krewetki razem z grillowanymi plasterkami ananasa i salsą mango.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet bez glutenu
kopytka bez glutenu
biszkopt bez glutenu
mazurka bez glutenu
pizze bez glutenu