Przepis na kolacje schab 📖

Przepis na kolację z schabu:

Składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietany kremówki
- Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, natka pietruszki)

Instrukcje:

1. Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż cebulę oraz czosnek aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. W międzyczasie przypraw plastry schabu solą i pieprzem z obu stron.
3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj plastry schabu i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione.
4. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.
5. Wyjmij schab z patelni i odłóż na talerz, aby odpoczął.
6. Na patelnię dodaj śmietanę kremówkę i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj, aby mąka się rozpuściła, i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
7. Schab pokrój na plastry i polej sosem. Podawaj z dodatkiem świeżych ziół jako dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

schab
schab w galarecie
schab wielkanocny
obiad schab
mielony schab