Przepis na obiad schab 📖

Przepis na obiad - schab z sosem pieczarkowym:

Składniki:
- 500g schabu wieprzowego
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Schab umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż się zeszklią.
4. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
5. Schab obsmaż na rozpuszczonym masle z obu stron przez kilka minut, aż się zarumieni.
6. Do patelni z pieczarkami dodaj bulion warzywny i śmietanę. Całość zagotuj i zmniejsz ogień.
7. Dodaj soli i pieprzu do sosu według swojego smaku. Gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje nieco.
8. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem pieczarkowym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 30 minut.
9. Po upływie tego czasu obiad z schabem z sosem pieczarkowym jest gotowy do podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad schab w sosie
szybki schab na obiad
schab
schab w galarecie
schab na imprezę