Przepis na schab wielkanocny 📖
Schab wielkanocny to tradycyjne danie, którego przepis wygląda następująco:Składniki:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
3. W małej misce wymieszaj musztardę, miód, suszony majeranek, paprykę, sól i pieprz.
4. Plastry schabu obtocz w przygotowanej wcześniej marynacie, aby dokładnie je obsmarować.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
6. Dodaj plastry schabu do garnka i smaż z każdej strony na złoty kolor.
7. Gdy mięso będzie już delikatnie przypieczone, zalej je bulionem drobiowym.
8. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. W trakcie gotowania od czasu do czasu obracaj plastry schabu, aby równomiernie się piekły i nie przypalały.
10. Podawaj schab wielkanocny na gorąco, np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.
Smacznego!