Przepis na kolację z fetą 📖
Sałatka z pieczonymi warzywami i fetą:Składniki:
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duża cebula
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylia) do dekoracji
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Papryki, cukinię i bakłażana umyj, oczyść z pestek oraz pokrój w nieduże kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
3. Warzywa umieść na blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp suszonym oregano oraz solą i pieprzem.
4. Delikatnie wymieszaj, tak aby oliwa i przyprawy dokładnie pokryły warzywa.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
6. W międzyczasie fetę pokrój na małe kostki.
7. Warzywa po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.
8. Na dużym talerzu ułóż warzywa, dodaj pokrojoną fetę oraz polej sokiem z cytryny.
9. Całość udekoruj świeżymi ziołami.
10. Sałatkę podawaj na ciepło lub schłodzoną.
Smacznego!