Przepis na kopytka bez praski 📖
Kopytka to tradycyjne polskie danie, które możemy przygotować bez użycia praski. Oto prosty przepis:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- około 2 szklanki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Następnie gotuj je w osolonej wodzie aż do miękkości.
2. Odcedź ugotowane ziemniaki i przeciśnij przez tłuczek do ziemniaków, aby uzyskać gładką masę.
3. Do masy ziemniaczanej dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto, które będzie miało konsystencję podobną do ciasta na kluski.
5. Gotowe ciasto na kopytka podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
6. Następnie wytnij z ciasta kształt prostokątów lub trapezów o długości około 5 cm.
7. Każdy kawałek ciasta lekko poderwij żeby zrobić wgłębienie na środku, a boki lekko rozciągnij, aby uzyskać charakterystyczny kształt kopytek.
8. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedź gotowe kopytka i podawaj je od razu, najlepiej z sosem lub smażoną cebulką.
Smacznego!