Przepis na kopytka bez stolnicy 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 1 cebula
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i dobrze rozgnieć.
2. W dużej misce połącz rozgniecione ziemniaki, jajko, sól i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Na suchej powierzchni oprószoną mąką wyłóż porcję masy ziemniaczanej i zagniataj ją delikatnie, formując wałki o średnicy około 2-3 cm.
4. Następnie, nożem pokrój wałki na kawałki o długości około 3-4 cm. Jeśli chcesz, możesz docisnąć widelcem każdy kawałek, aby nadać im charakterystyczny kształt.
5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj kopytka i gotuj je przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
6. W międzyczasie, na maśle podsmaż pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, aż się zeszkli.
7. Odcedź ugotowane kopytka i wymieszaj je z podsmażoną cebulą.
8. Serwuj gorące, posypane natką pietruszki lub ulubionymi dodatkami, na przykład kwaśną śmietaną lub pokrojonym boczkiem.
Smacznego!