Przepis na kopytka ciasto 📖
Przepis na kopytka:Składniki:
- 700g ziemniaków
- 1 jajko
- około 400g mąki pszennej
- sól
- odrobina oleju
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, aby powstało puree.
3. Do puree ziemniaczanego dodaj jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Miksturę powinno dać się zagnieść w ręce, ale nie powinna być zbyt klejąca.
5. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 1 cm. Pamiętaj, że im cieńsze rozwałkujesz ciasto, tym kopytka będą delikatniejsze.
6. Następnie wytnij ciasto na prostokąty o długości około 5 cm.
7. Na każdym prostokącie złóż jedną dłuższą krawędź do środka, tworząc kluseczkę w kształcie kopytek.
8. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedź kopytka i ułóż je na talerzu.
10. Jeśli chcesz, możesz polać kopytka rozpuszczonym masłem i posypać świeżym koperkiem lub startym serem.
Smacznego!