Przepis na kopytka domowe 📖
Kopytka to smaczne i proste w przygotowaniu danie. Oto przepis na domowe kopytka:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące przepuść przez praskę.
3. Dodaj do przestudzonych ziemniaków jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto, starając się nie przemieszać składników zbyt długo.
4. Gdy składniki się połączą, podziel ciasto na kilka części.
5. Na stolnicy podsypanej mąką uformuj z każdej części kopytka. Możesz je wykroić np. szklanką lub foremką do ciastek.
6. Gotuj kopytka na osolonym wrzątku przez około 5 minut.
7. Kiedy już wyrosną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową i odcedź.
8. Podawaj kopytka od razu, najlepiej z sosem grzybowym, gulaszem lub smażoną cebulką.
Smacznego!