Przepis na kopytka jakubiaka 📖
Kopytka Jakubiaka to tradycyjne danie polskiej kuchni. Oto przepis:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Gorące ziemniaki odcedź, odsącz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Do miski dodaj przeciśnięte ziemniaki, jajka oraz mąki pszenne i ziemniaczane.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Na stolnicy podsypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm.
6. Wałek pokrój na małe kawałki o szerokości około 2 cm.
7. Każdy kawałek spłaszcz lekko dłonią tak, aby powstała charakterystyczna kształt kopytek.
8. Gotuj kopytka na osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedź gotowe kopytka, przełóż je na talerze i posyp pieprzem.
10. Podawaj gorące z ulubionym sosem (np. grzybowym, śmietanowym, pomidorowym) lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!