Przepis na kopytka leniwe z serem białym 📖
Kopytka leniwe z serem białym to pyszne i sycące danie. Aby je przygotować, potrzebować będziesz:Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200g sera białego
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Do utartej masy ziemniaczanej dodaj jajko oraz mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Ciasto podziel na kilka części i formuj z nich ruloniki o grubości około 2 cm.
6. Rulony krojone są na kawałki o długości około 3 cm.
7. Gotuj wodę w dużym garnku, dodaj trochę soli, a następnie wrzuć do gotującej się wody kopytka.
8. Gotuj kopytka na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedź ugotowane kopytka.
10. W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj ugotowane kopytka i chwilę podsmażaj je na złoty kolor.
11. Ser biały pokrój na kawałki lub utrzyj na tarce o grubych oczkach.
12. Gotowe kopytka podawaj posypane startym serem białym.
Smacznego!