Przepis na kopytka magdy 📖

Przepis na kopytka Magdy:

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
2. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Powstałe ciasto podziel na kilka części i z każdej formuj rulon. Następnie pokrój je na kawałki o długości około 2 cm.
5. Gotuj kopytka na osolonej wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Zazwyczaj zajmuje to około 2-3 minuty.

Kopytka Magdy są pysznym dodatkiem do mięsa, sosów lub jako samodzielne danie. Możesz je również podawać z dodatkiem smażonej cebuli lub tartej bułki. Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka
n kopytka
kopytka fit
kopytka tm
kopytka ani