Przepis na kopytka prosty 📖
Przepis na kopytka:Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- około 400 g mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki i odstaw je na chwilę, aby wystygły.
3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo rozgnieć je za pomocą widelca, aż powstanie gładka masa.
4. Dodaj do masy jajka oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Nie dodawaj jednak zbyt dużej ilości mąki, aby kopytka były lekkie i puszyste.
6. Z ciasta formuj wałek i odetnij kawałki o długości około 2 cm.
7. Uformuj każdy kawałek w kulki i spłaszczaj je lekko, nadając kopytkom charakterystyczny kształt.
8. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wyłonią się na powierzchnię.
9. Odcedź kopytka i podawaj je na talerzu, np. polane roztopionym masłem lub z sosem śmietanowym i posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!