Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym 📖

Składniki na kopytka:
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- około 2 szklanki mąki
- sól do smaku

Składniki na sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, zemle przy użyciu tarki na grubych oczkach, a następnie odciśnij z nadmiaru wody.
2. Ziemniaki wrzuć do dużej miski, dodaj jajko oraz sól, następnie stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
3. Podziel ciasto na kilka części i uformuj z niego walcowate kształty, a następnie przecinaj na kawałki, formując kopytka.
4. Gotuj kopytka w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane. Następnie odcedź je.
5. W międzyczasie przygotuj sos - pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
6. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
7. Dodaj pieczarki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
8. Następnie dodaj śmietankę, sól i pieprz, gotuj całość na średnim ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję.
9. Kopytka możesz podać na talerzu z sosem pieczarkowym, posypując je drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka tradycyjne z sosem pieczarkowym
kopytka w sosie pieczarkowym
gnocchi z sosem pieczarkowym
makaron z sosem pieczarkowym
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym