Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 📖
Składniki na placki ziemniaczane:- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dokładnie wyciśnij z nich nadmiar soku.
2. Cebulę posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz.
4. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzej olej.
5. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej i równomiernie rozprowadź na placuszki.
6. Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Możesz je odłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno.
3. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Wlej bulion warzywny i gotuj przez kilka minut.
6. Dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
Gotowe placki ziemniaczane podawaj z sosem pieczarkowym. Smacznego!