Przepis na makaron z sosem pieczarkowym 📖

Składniki:
- 300g makaronu
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. Pieczarki umyj, oczyszcz z błota i pokrój w plasterki.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i lekko zrumienią się.
6. Wlej śmietanę do smażących się pieczarek i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
8. Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
9. Posyp makaron z sosem pieczarkowym posiekaną natką pietruszki.
10. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem
gnocchi z sosem pieczarkowym
kopytka z sosem pieczarkowym
kluski śląskie z sosem pieczarkowym
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym