Przepis na kopytka ziemniaczane z serem 📖

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- 200g sera żółtego
- Sól
- Cukier
- Masło

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Gdy ziemniaki są gotowe, odcedź je i przeciśnij przez praskę lub zgnieć widelcem, aby powstała gładka masa.
3. Dodaj do ziemniaków jajko i około 100g mąki, a następnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli masa jest zbyt kleista, dodaj więcej mąki.
4. Na stolnicy posyp resztę mąki i przekładaj porcje ciasta na stolnicę. Uformuj z nich wałki o grubości około 2 cm.
5. Pokrój wałki na kawałki o długości około 3-4 cm i delikatnie ugnieć każdy kawałek widelcem, aby powstały charakterystyczne rowki.
6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do wrzątku kopytka i gotuj je przez około 5-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Gdy kopytka są gotowe, odcedź je.
8. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
9. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią ugotowane kopytka. Smaż je na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.
10. Na końcu posyp kopytka startym serem i smaż jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści.
11. Serwowane kopytka ziemniaczane z serem możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka ziemniaczane
kopytka z serem
kopytka serem
kopytka z serem i ziemniakami
pyszne kopytka z serem