Przepis na kotlety gyros 📖

Oto prosty przepis na kotlety gyros:

Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz, paprykę w proszku, cynamon i słodką paprykę. Dobrze wszystko wymieszaj.
2. Formuj z mieszanki mięsa małe kotlety w kształcie placuszka. Możesz użyć specjalnej formy do falafeli lub formować je ręcznie.
3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kotlety gyros i smaż je z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
4. Gdy kotlety są gotowe, możesz podać je w kebabie wraz z sałatką, pomidorami, cebulą i sosem tzatziki. Możesz także podać je w bułce lub na talerzu jako danie główne.

Smacznego!

Podobne przepisy

gyros fit
fit gyros
filet gyros
gyros film
prosty gyros