Przepis na kotlety mielone rybne z karpia 📖
Składniki:- 500 g filetów z karpia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z karpia dokładnie oczyść i ościągnij. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W misce połącz filety z karpia, cebulę, czosnek, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Formuj z masy kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe kotlety wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety mielone rybne z karpia podawaj na ciepło, przykryte sosem, sałatką lub dodatkiem według własnego uznania. Smacznego!