Przepis na kotlety mielone w sosie 📖
Przepis na kotlety mielone w sosie:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wołowe lub mieszanka obu)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Sos:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 250ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Możesz dodatkowo dodać ulubione przyprawy według uznania.
2. Powstałą masę mięsną dokładnie wyrób, aż składniki się połączą. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj dodatkową bułkę tartą.
3. Formuj kotlety o dowolnym kształcie i wielkości, zgodnie z preferencjami.
4. Rozgrzej na patelni olej lub masło klarowane i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złote i dobrze przypieczone. Uważaj, żeby nie przypalić.
5. Wyjmij kotlety z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni przygotuj sos.
6. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmaż pokrojoną cebulę i marchewkę, aż staną się miękkie.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
8. Włóż smażone kotlety mielone z powrotem do sosu na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
9. Podawaj gorące kotlety w sosie z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!