Przepis na kotlety mielone w zalewie octowej 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Zalewa octowa:
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, majeranek, oregano, sól i pieprz. Wyrób masę aż składniki się dobrze połączą.
2. Z masy formuj kotlety o średnicy około 8-10 cm i o grubości około 1 cm.
3. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią. Następnie przekładaj je na talerz.
4. W małym garnku zagotuj ocet winny, wodę, cukier, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij garnek z ognia i ostudź zalewę octową.
6. Przelej ostudzoną zalewę do naczynia i dodaj do niej smażone kotlety mielone.
7. Przykryj naczynie i odstaw je na minimum 4 godziny (może być również przez całą noc), aby kotlety dobrze nasiąkły zalewą octową.
8. Podawaj kotlety mielone w zalewie octowej na gorąco lub na zimno jako przekąskę lub danie główne. Można je również podać w bułce jako pyszny burger. Smacznego!

Podobne przepisy

śledzie w zalewie octowej
szparagi w zalewie octowej
śledzia w zalewie octowej
rybę smażoną w zalewie octowej
pulpety rybne w zalewie octowej