Przepis na śledzie w zalewie octowej 📖

Potrzebne składniki:
- 1 kg śledzi
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki octu

Sposób przygotowania:
1. Śledzie delikatnie oczyszczamy z łusek, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Przygotowujemy marynatę: w garnku mieszamy ocet, 1 szklankę wody, cukier, sól, ziele angielskie, pieprz czarny, rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe.
3. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
4. Na dno pojemnika układamy warstwę śledzi, następnie pokładamy cebulę.
5. Zalewamy śledzie przygotowaną marynatą, tak aby były w całości zanurzone.
6. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum dobę, ale najlepiej na 3 dni.
7. Przed podaniem, śledzie wyjmujemy z marynaty i osączamy z nadmiaru płynu.
8. Śledzie można podawać jako samodzielne danie, na kanapkę lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

śledzia w zalewie octowej
szparagi w zalewie octowej
rybe opiekana w zalewie octowej
kotlety mielone w zalewie octowej
rybę smażoną w zalewie octowej