Przepis na kotlety mielone warzywne 📖
Oto przepis na kotlety mielone warzywne:Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej i odsączonej kaszy bulgur
- 2 szklanki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz kaszę bulgur, ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek, startą marchewkę i pokrojoną paprykę.
2. Dodaj jajko, tarta bułkę, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Formuj kotlety z masy warzywnej o około 2-3 cm grubości.
4. Rozgrzej olej na dużej patelni.
5. Smaż kotlety po około 5-7 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i lekko zarumienione.
6. Przełóż usmażone kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Podawaj gorące kotlety mielone z ulubionymi dodatkami, np. surówką, pieczywem lub sosem jogurtowym.
Smacznego!