Przepis na kotlety mielone z kapustą i pieczarkami 📖

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki i odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.
3. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą, czosnkiem, pieczarkami, jajkami oraz bułką tartą. Dodać kapustę kiszoną i przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wszystko wymieszać.
4. Na blasze rozgrzać trochę oleju.
5. Z masy mięsnej formować kotlety o dowolnym kształcie i rozmiarze.
6. Kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
7. Gotowe kotlety odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i mizerią. Smacznego!

Podobne przepisy

mielone kotlety z pieczarkami
kotlety mielone z pieczarkami
kotlety mielone nadziewane pieczarkami
kotlety mielone z ryżem i pieczarkami
kotlety mielone z papryka i pieczarkami