Przepis na kotlety mielone z leszcza 📖

Oto przepis na kotlety mielone z leszcza:

Składniki:
- 500g filetu z leszcza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Filety z leszcza dokładnie oczyść i zdejmij z nich skórę. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa lub porządnie posiekaj nożem.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. W dużej misce umieść mielone mięso z leszcza, posiekaną cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj.
5. Foremkuj kotlety z mielonej masy, formując okrągłe płaskie kotlety o grubości około 1-2 cm.
6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i dobrze przypieczone.
7. Gotowe kotlety osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! Możesz podać kotlety z leszcza z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, puree z zielonego groszku czy surówka.

Podobne przepisy

mielone z leszcza
mielone kotlety
kotlety mielone
kotlety mielone z dodatkami
mielone kotlety domowe