Przepis na kotlety mielone z marchewki 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowina, wieprzowina, drobiowe)
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
2. W dużej misce wymieszać mięso mielone, zetrzoną marchewkę, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
4. Dokładnie wszystko wymieszać, aż składniki się połączą.
5. Z powstałej masy formować kotlety o wybranym kształcie i wielkości.
6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i dobrze przypieczone wewnątrz (ok. 4-5 minut z każdej strony).
7. Gotowe kotlety podawać np. z ziemniakami i surówką z kapusty.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone kotlety
kotlety mielone
kotlety mielone z dodatkami
ciasto na kotlety mielone
kotlety mielone drobiowe