Przepis na kotlety mielone z ryżem 📖
Przepis na kotlety mielone z ryżem:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki.
2. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Odstaw mieszaninę na około 15 minut, aby się dobrze schłodziła i składniki się przegryzły.
4. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane na średnim ogniu.
5. Formuj z masy mięsnej kotlety, dowolnej wielkości, w zależności od preferencji. Możesz je spłaszczać lub formować w kształt kul, a następnie delikatnie spłaszczać.
6. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z obu stron, aż będą rumiane i dobrze przypieczone. Może to zająć około 4-5 minut z każdej strony.
7. Gdy kotlety będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Podawaj kotlety mielone z ryżem jako danie główne, idealnie pasują do nich ziemniaki lub sałatka.
Smacznego!