Przepis na kotlety mielone z szynki 📖
Składniki:- 500 g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Szynkę zmiel w maszynce do mięsa lub zlej do blendera, aby uzyskać drobno zmielone mięso.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym naczyniu wymieszaj mięso szynki, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól i pieprz.
4. Dobrze wyrób wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
5. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
6. Z masy mięsnej formuj kotlety o dowolnym kształcie i wielkości.
7. Kładź kotlety na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
8. Po usmażeniu odkładaj kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.
9. Podawaj gorące kotlety mielone z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Smacznego!