Przepis na kotlety pulpety w sosie koperkowym 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub drobiowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia

Sos koperkowy:
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 mały pęczek koperku, posiekany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, tartą bułkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Formuj małe kotlety pulpety z przygotowanej masy mięsnej.

3. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się rumiane i dobrze ugotowane.

4. W tym czasie przygotuj sos koperkowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aż powstanie jasnobrązowa masa. Powoli dodawaj bulion, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.

5. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zgęstnieje.

6. Podawaj kotlety pulpety z sosem koperkowym, możesz je również udekorować świeżym koperkiem. Idealnie pasują jako danie główne podane z ziemniakami lub ryżem, oraz surówką z marchwi lub ogórków. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety w sosie koperkowym
pulpety rybne w sosie koperkowym
pulpety z ryżem w sosie koperkowym
pulpety gotowane w sosie koperkowym
pulpety drobiowe w sosie koperkowym