Przepis na pulpety gotowane w sosie koperkowym 📖

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki suszonego koperku

Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Przygotuj pulpeciki: W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, mleko, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i koper. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy formuj niewielkie kulki.
3. W duzym garnku zagotuj osolony wrzątek. Dodaj pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż będą gotowe. Ostrożnie wyjmij je z wody i odstaw na bok.
4. W innym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładka pasta. Smaż pastę przez kilka minut, ciągle mieszając.
5. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje.
6. Dodaj śmietankę kremówkę i koper do sosu. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania. Gotuj sos jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż przybierze odpowiednią konsystencję.
7. Włóż pulpety do sosu i podawaj ciepłe. Możesz je podać jako danie główne, podanych z ziemniakami lub kluskami, albo jako przystawkę na przyjęciu. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety w sosie koperkowym
pulpety rybne w sosie koperkowym
pulpety z kurczaka w sosie koperkowym
kotlety pulpety w sosie koperkowym
pulpety z ryżem w sosie koperkowym