Przepis na krem do napoleonka 📖
Przepis na krem do napoleonki:Składniki:
- 500 ml mleka
- 170 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
Wykonanie:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
3. Do gotującego się mleka dodawaj porcjami żółtkową masę, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje, a masa jednolita.
4. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok, aby krem ostygł.
5. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
6. Ostudzony krem połącz delikatnie ze śmietaną kremówką, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.
7. Gotowy krem możesz wykorzystać do przygotowania napoleonki, smarując nim warstwy ciasta.
Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez kilka dni.