Przepis na krem pomidorowy z mozzarellą 📖

Składniki:
- 500g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 200g mozzarelli
- 500ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia do ozdoby

Przygotowanie:
1. Jeśli korzystasz z świeżych pomidorów, sparz je wrzątkiem, obierz skórki i pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, odsącz je z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj pomidory, oregano, cukier oraz bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż pomidory zmiękną i całość zgęstnieje.
6. W międzyczasie mozzarellę pokrój na małe kostki.
7. Po ugotowaniu kremu pomidorowego, zdejmij go z ognia i za pomocą blendera lub blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem.
8. Wlej krem do talerzy, a na wierzchu rozłóż po równo pokrojoną mozzarellę.
9. Całość udekoruj świeżymi listkami bazylii.
10. Podawaj od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!

Podobne przepisy

krem pomidorowy ze śmietaną
krem pomidorowy z mascarpone
krem pomidorowy z puszki
krem pomidorowy z grzankami
krem pomidorowy thermomix