Przepis na krem pomidorowy z puszki 📖
Przepis na krem pomidorowy z puszki:Składniki:
- 1 duża puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia lub natka pietruszki (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
3. Wrzuć cebulę i czosnek na rozgrzaną patelnię i smaż około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj do patelni suszone zioła (oregano i bazylię) i smaż jeszcze przez minutę, mieszając.
5. Wlej do patelni krojone pomidory z ich sokiem oraz bulion warzywny.
6. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie składniki połączą się i pomidory będą miękkie.
8. Zupę zblenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
9. Przelej krem pomidorowy z powrotem do garnka i podgrzej na średnim ogniu przez kilka minut.
10. Przed podaniem udekoruj zupę świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Krem pomidorowy z puszki gotowy do podania! Smacznego!