Przepis na kremowy zurek 📖

Oto przepis na kremowy żurek:

Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zakwasu żurkowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek rozgnieć.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.
3. Dodaj kiełbasę i smaż, aż stanie się lekko rumiana.
4. W rondlu zagotuj bulion warzywny.
5. Dodaj podsmażoną kiełbasę, cebulę i czosnek do bulionu.
6. Wlej zakwas żurkowy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
8. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
9. Pozostaw zupę na kilka minut, aby się przegryzła.
10. Podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem kawałków chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

kremowy ramen
tort urodzinowy kremowy
pyszny sernik kremowy
żurek fit
żurek z zakwasu