Przepis na żurek z zakwasu 📖
Oto przepis na tradycyjny żurek z zakwasu:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 400 g białej kiełbasy podwawelskiej
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka zakwasu żytniego (przecieru)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę umyj i ugotuj w osobnym garnku, pamiętając, aby zalać ją zimną wodą.
2. W osobnym garnku zagotuj 1,5 litra wody.
3. Dodaj do wrzącej wody cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek posiekany, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, sól oraz cukier. Całość gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
4. Odcedź kiełbasy z wody gotowania, a następnie pokrój je na plasterki.
5. Do wrzącej zupy dodaj pokrojone kiełbasy oraz zakwas żytni. Wszystko razem gotuj przez kolejne 5 minut.
6. Na patelni rozgrzej olej, a następnie zrumień na nim cebulę.
7. Usmażoną cebulę dodaj do żurku i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
8. Żurek podawaj gorący, tradycyjnie z kawałkiem chleba i ewentualnie dodatkami, takimi jak jajko i kiełbasa.
Smacznego!