Przepis na kremy do tortu bezowego 📖
Przepis na kremy do tortu bezowego:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Śmietankę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno za pomocą miksera.
2. Stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki cukier puder, cały czas miksując, aż składniki się połączą.
3. Dodajemy ekstrakt waniliowy do kremu i dokładnie mieszamy.
4. Oddzielamy niewielką część przygotowanego kremu do małej miski. Dodajemy do niego gorzkie kakao i mieszamy, aż powstanie jednolita masa czekoladowa.
5. Do reszty kremu bezowego dodajemy posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszamy.
6. Na spodzie upieczonego bezowego biszkoptu natrzyj warstwę kremu orzechowego.
7. Na kremie orzechowym równomiernie rozprowadź warstwę kremu czekoladowego.
8. Możesz ozdobić tort dowolnie, np. posypując wierzch kawałkami orzechów lub czekoladowymi wiórkami.
9. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce przed podaniem, aby kremy dobrze się ujęły.
Gotowy tort bezowy z kremami można podać na urodzinach, świętach lub innym wyjątkowym spotkaniu. Smacznego!