Przepis na krokiety z pieczarkami i ser 📖

Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek aż staną się miękkie i lekko zeszklią.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą wodę i odparuje.
5. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
6. Po przestudzeniu pieczarek, dodaj tarty ser, jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie.
7. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku.
8. Na dużej patelni rozgrzej olej.
9. Na jednej połowie placka naleśnikowego rozprowadź łyżkę masy, a następnie zwiń go na pół, tak aby powstał kształt półksiężyca.
10. Smaż krokiety z obu stron na złoty kolor.
11. Po usmażeniu odłóż krokiety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety z pieczarkami i serem można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

krokiety z pieczarkami
krokiety z pieczarkami z serem
krokiety z serem i pieczarkami
krokiety z pieczarkami i serem
krokiety kapusta i pieczarkami